Enebakk er en kommune som ligger i Akershus fylke. Kommunene grenser til flere steder. Blant annet Oslo, Rælingen, Lørenskog, Ski, Spydeberg, Trøgstad og Fet. Kommune har et administrasjonssenter som heter Kirkebygda. Innbyggerne i kommunen omtaler seg selv som «enebakkinger» og det bor om lag 10 945 (tall fra 2016) mennesker i Enebakk. Ordføreren i Enebakk heter Øystein Slette og har vært ordfører siden 2015.

Geografisk sett består Enebakk kommune av ca. 65 % skog, og vannarealet er like stort som Oppegård kommune. Dette gjør Enebakk til et perfekt sted å flytte dersom du er glad i naturomgivelser og friluft. Den niende største innsjøen ligger også i Enebakk sammen med andre kommuner som Fet og Rælingen i Akershus kommune, og Spydeberg og Trøgstad kommune i Østfold.

Rikt kulturtilbud i Enebakk

Hvis du ikke visste det, så har Enebakk kommune et rikt kulturtilbud. I det gamle Herredshuset i Enebakk kommune finnes det permanente utstillinger og det er flere gallerier rundt i kommunene som stiller ut kunst fra lokale kunstnere. Annethvert år arrangerer Enebakk kommune kulturdager og hver september arrangeres også «Bygdedagen» i Enebakk. Dette er et samarbeid mellom kommunens lag og forskjellige foreninger.

Kommunens kommunevåpen består av en grønn bakgrunn med fire hvite firblader. Grunnen til at deres kommunevåpen har fått disse tegningene er fordi det under en restaurering av den gamle middelalderkirka ble funnet tegninger av den spesielle veksten. Hver av firblad-plantene skal symbolisere en fjerding. Originalt var det seks fjerdinger som i dag har blitt til tre: Flateby, Kirkebygda og Ytre Enebakk.

Arbeidslivet i Enebakk

Tilbake i tid var det stort sett jordbruk som var hovednæringen i Enebakk. Nå til dags er det for det meste service- og transport-relaterte jobber i Enebakk. Mange pendler også til Oslo og andre steder for å jobbe. Siden det er mye skog og grøntområder i Enebakk, er det ved flere anledninger prøvd å lage dyrepark i Enebakkskogene for å trekke turister.

Det finnes mange bønder i Enebakk og stort sett de fleste driver med korn. Melkeproduksjon var veldig stort for noen år tilbake. Nå er det kun et fåtall melkeprodusenter igjen. Men med 19 555 kvadratkilometer med land, er det ikke så rart at flere satser på kornproduksjon. Statistikken over innbyggere viser at befolkningen har gått oppover, noe som tilsier at folk trives i Enebakk.

Politikk

Kommunestyret i Enebakk består av 27 representanter. I en periode på fire år, fra 2011–2015, var det syv av partiene på stortinget som var representert i kommunestyret. Fra Høyre var det åtte representanter, Arbeiderpartiet hadde syv, Fremskrittspartiet hadde seks, Senterpartiet hadde tre, Sosialistisk Venstreparti hadde én, Kristelig folkeparti hadde én og Venstre hadde til slutt også én representant. Dette er tall fra 2015

Enebakk har egen presse, Enebakk Avis, som er en avis som kun kommer ut i Enebakk. Ellers blir også kommunen dekket av andre aviser, både Østlands blad og Romerikes blad. Den første avisen under navnet Enebakk Avis kom ut 22. desember 1999. Avisen er eid av Amedia. Avisen tar for seg alt fra sport til agurknytt i Enebakk. Du kan også lese avisen på nett.

Kjente personer fra Enebakk

Det finnes en lang liste over kjente mennesker fra Enebakk, noe enebakkingene er veldig stolte av. Noen av disse er Heidi Weng, langrennsløper, Thomas Alsgaard, også langrennsløper, Einar Skaarseth Enger, tidligere konsernsjef i NSB og Erling Enger, kunstmaler. Erling Enger har nok fått inspirasjonen sin fra jordbruket i Enebakk, da de fleste av hans malerier gjenskaper vakre landskaper og dyreliv på gårder.

Enebakk – et trygt sted å vokse opp

Enebakk er en trygg kommune å slå seg til ro i. Det er både et yrende dyreliv like utenfor døren og grøntområder uansett hvor du vender ryggen. Det finnes også til sammen fem skoler og tre kommunale barnehager i Enebakk kommune. Her finnes noe for enhver familie. Enebakk ligger også kun et steinkast unna Oslo – kun 3,7 mil fra storbyen.