Enebakk er en kommune i Akershus, som er stor i utstrekning og grenser til både Oslo og Rælingen, samt flere store og mindre kommuner i Østfold. Foruten mye skog huser denne kommunen en rekke personligheter som har gjort seg bemerket i offentlighetens lys – her er alt fra betydningsfulle forretningsmenn til kjente skiløpere og skuespillere med fler. Vi skal se nærmere på kjentfolkene i denne artikkelen.

Om vi går omtrent 200 år tilbake i tid, kan vi ta for oss en mann ved navn Paul Olsen Thrane (1741– 1830). Han var en anerkjent forretningsmann, som var en av Kristianias mektigste menn tidlig på 1800-tallet. Han giftet seg og flyttet til Christiania, der han kjøpte opp Tiedemanns Tobaksfabrik på Vaterland (i 1784). Fabrikken ble drevet under navnet Paul Olsen Thrane Tobaks-fabrique.

Flere viktige forretningsmenn

Tar vi noen syvmilssteg gjennom historien, kommer vi til Butenschøn-familien, og nærmere bestemt Barthold A. Butenschøn (1904–2001). Han ble riktignok ikke født i Enebakk, men bodde der store deler av sitt liv. Det var her han døde 97 år gammel. Han var forlagsredaktør og forfatter i Dreyers forlag og Andresen & Butenschøn. Han giftet seg med billedhuggeren Ragnhild, som tok mannens etternavn.

Parets sønn, Nils Butenschøn ble født i Enebakk i 1949. Også han er en kjent personlighet. Han er professor i statsvitenskap, og var tidligere direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter (UiO) med Midtøsten som spesialfelt. Nils Butenschøn ledet i sin tid Palestinafronten, og var redaktør av Palestina-nytt. Han er for øvrig bror til Peter Butenschøn, arkitekt og arkitekturkritiker av yrke.

Kunstneriske sjeler fra Enebakk

Ingrid Bergstrøm ble født i Ytre Enebakk i 1974, og tok skuespillerutdannelse utenlands. I dag er hun ansatt ved Trøndelag Teater, men har også tilknytning til Riksteateret og Den Nasjonale Scene. I 2004 ble hun nominert til Heddaprisen for fremragende sceneprestasjon i musikalen An-Magritt etter Falkbergets roman. Hun har medvirket i mange store oppsetninger som Les Miserables, Kong Lear og Oscar Wilde-oppsetningen Hvem er Earnest.

Erling Enger ble født på Lillehammer i 1899, men Enebakk lå hans hjerte nært. På Nasjonalgalleriet i Oslo kan du se flere av hans malerier fra Enebakk, som Landskap Enebakk fra 1943, Vinter Enebakk fra 1961, Måneskinn fra 1947 og I Skogen fra 1944. Hans mest kjente verk er Gammel Gård, som viser tunet til Børter Gård i Enebakk.

Født med ski på beina

Langrennsløperen Heidi Weng ble født i Ytre Enebakk i 1991. Hun representerer IL i BUL, og har fire VM-gull på pallen. Hun vant også Tour de Ski i 2016/17 og i 2017/18, samt at hun vant verdenscupen sammenlagt i 2016/17 og i 2017/18. Hun vokste opp i en idrettsinteressert familie, med Bente og Ole Morten Weng som foreldre. Både mor og søster er ivrige skiløpere.

Sammen med sin mor og søster har Heidi Weng deltatt i flere motbakkeløp. Hun vant NM for junior under Lønahorgi Opp i 2010, og gikk forbi søsteren Merete. Påfølgende år fikk Heidi Weng sølv under NM for seniorer under Kvasshovden Opp. I 2014 ble Heidi norgesmester under Hovlandsnuten Opp, en tittel hun beholdt til i 2015, da hun vant NM-løypa Skuggenatten opp.

Enda en langrennsjente fra Enebakk

Heidi Wengs jevngamle venninne og tremenning Martine Ek Hagen gjorde det også godt i skisporet. Hun vokste opp i Våglia i Ytre Enebakk, bare noen hundre meter fra familien Weng. Ek Hagen debuterte i langrennssporet under verdenscupen i 2011 under 10 km klassisk i Drammen. Sin første pallplass tok hun i verdenscupen, da som nummer to under 15 km med skibytte i Rybinsk i 2015.

Idrettslegenden Thomas Alsgaard

Thomas Alsgaard ble født i Enebakk i 1972. Han er en kjent langrennsløper, som representerte Eidsvold Værks Skiklub. Etter 2003-sesongen la han opp, men gjorde et comeback i 2007. Det var primært langdistanserenn som lå hans hjerte nært, før han la opp i 2015. På hyllen har han fem OL-gull, seks VM-gull og syv norske mesterskap. Han har også vært ekspertkommentator for langrenn på NRK.